Cum ar arăta războiul nuclear dintre SUA și Coreea de Nord: „Dacă facem o analiză costuri-beneficii, rezultatul e o nebunie totală”

Cum ar arăta războiul nuclear dintre SUA și Coreea de Nord: „Dacă facem o analiză costuri-beneficii, rezultatul e o nebunie totală
Publicat: 12/08/2017, 10:34
1. Poate SUA să încerce o„lovitură chirurgicală”?
Este foarte probabil ca aceasta să nu funcționeze suficient de bine. Facilitățile nucleare ale Coreei de Nord sunt dispersate și ascunse în mai multe zone cu teren muntos și accidentat al țării. Un eșec în distrugerea acestora ar lăsa circa 10 milioane de oameni din Seul, 38 de milioane de persoane din Tokyo și din împrejurimi și zeci de mii de militari americani și membri ai personalului Armatei SUA din nord-estul Asiei vulnerabili la atacuri, fie ele nucleare sau cu arme convenționale. Chiar dacă americanii ar reuși să șteargă de pe fața pământului toată infrastructura balistică a Phenianului, Seulul ar rămâne vulnerabil la atacurile din partea artileriei nord-coreene.
2. De ce ar putea recurge Kim Jong-un la soluția nucleară?
„Chiar și un atac limitat” din partea SUA„ar risca să fie înțeles de nord-coreeni drept începutul unei lovituri de amploare mult mai mare, iar aceștia ar putea alege să-și folosească armele nucleare”, a spus pentru The Independent Jeffrey Lewis, directorul programului de nonproliferare din estul Asiei, la Institutul de Studii Internaționale Middlebury. Cumva, SUA ar trebui să trimită semnale atât pentru Coreea de Nord, cât și pentru China – principalul partener comercial al Phenianului – că un atac militar foarte precis este o opțiune limitată și că ar trebui să evite represaliile nucleare.
3. Este o opțiune schimbarea regimului din Coreea de Nord?
Un nou lider nu ar conduce neapărat la un nou mod de gândire și la o nouă abordare în ceea ce privește conducerea Coreei de Nord. Expunerea prelungită a lui Kim Jong-un la valorile occidentale în timpul școlarizării în Elveția a condus la speculații potrivit cărora ar putea alege să-și deschidă țara în fața lumii – totul până când a preluat puterea și a dovedit exact contrariul. Cu atât mai mult cu cât, în cazul în care Kim ar fi țintit pentru înlăturarea sa de la conducerea statului, odată cu el ar trebui să plece și întreaga echipă de conducere de la Phenian. În aceste condiții, China, care se teme atât de o criză a refugiaților, cât și de apariția trupelor americane la graniță, va căuta cel mai probabil să susțină actualul regim.
4. În acest context, este un război total cea mai bună opțiune a SUA?
O invazie totală ar fi necesară pentru cucerirea artileriei nord-coreene și a infrastructurii sale nucleare. Totuși, orice semnal de lovitură iminentă – precum consolidarea puterii armate a SUA, mobilizarea Coreei de Sud și a Japoniei și evacuarea cetățenilor americani din regiune – ar putea determina Phenianul să reacționeze, preventiv. China și Rusia ar putea fi și ele atrase în vâltoarea conflictului.
„Realist vorbind, războiul trebuie evitat. Dacă facem o analiză costuri-beneficii, rezultatul e o nebunie totală”, a spus și John Delury, asistent universitar de Studii Internaționale la Universitatea Yonsei din Coreea de Sud.
5. Cum s-ar putea răzbuna Coreea de Nord?
Cel mai probabil, reacția imediată ar fi aceea a unui schimb de focuri masiv cu Seulul și împrejurimile. Unitățile artileriei nord-coreene instalate de-a lungul graniței pot fi activate mai repede decât flota aeriană sau cea navală, la fel ca și infrastructura nucleară de mari dimensiuni care poate ținti bazele Coreei de Sud, ale Japoniei sau pe cele americane din regiune, activând astfel arme biologice, nucleare sau chimice. Aceste țări au instalate sisteme militare anti-balistice, dar nu pot garanta că acestea au puterea necesară să contracareze orice atac. Japonia a început deja să-și sfătuiască cetățenii în legătură cu atitudinea pe care trebuie s-o adopte în cazul în care o rachetă lovește în apropierea lor – în principiu să încerce să găsească un adăpost subteran, iar firmele americane au început să promoveze adăposturile împotriva atacurilor nucleare. În vreme ce deocamdată este neclar dacă regimul de la Phenian are capacitatea de a lovi orașe americane precum Denver sau Chicago, la fel de neclară este și puterea sistemelor de apărare americane de a contracara atacuri, lucru care sporește anxietatea SUA.
6. Care ar fi nota de plată dacă SUA și Coreea de Nord ar începe războiul?
Coreea de Sud strânge în jurul său aproximativ 1,9% din economia lumii și este țara gazdă pentru multe companii importante, inclusiv Samsung Electronics și Hyundai. O scădere drastică a activității multinaționalelor din teritoriu cauzată de izbucnirea unui război în peninsulă ar provoca daune importante atât în regiune, cât și la nivel global – iar asta chiar și fără eventuale atacuri nucleare lansate de Coreea de Nord. Piețele financiare globale ar suferi un șoc imens pe termen scurt, iar valoarea aurului, a dolarului american și a francului elvețian ar fi în mare pericol.
„Criza umanitară și reconstrucția economică a Peninsulei Coreene după un asemenea conflict nuclear ar necesita cooperare internațională la scară largă, condusă de China, de SUA și de Uniunea Europeană și ar dura mai bine de un deceniu până când economia s-ar pune din nou pe picioare”, susține Rajiv Biswas, economist-șef pentru regiunea Asia-Pacific pentru IHS Markit.
7. Care sunt opțiunile care rămân deschise?
Mulți analiști ar spune că este timpul să începem să lucrăm pentru ca situația să nu se înrăutățească. Oprirea Coreei de Nord de la obținerea și dezvoltarea unor arme termonucleare sau a unor echipamente balistice mult mai avansate este un scop care merită urmărit, arată Lewis. Acesta a sugerat că o variantă ar putea fi reducerea efectivelor americane desfășurate în jurul Coreei de Nord. Problema referitoare la ce poate face Coreea de Nord să dea înapoi este una care„trebuie dezbătută public, în Congres, dar și cu nord-coreenii, în loc să avem conversații imaginare despre scenarii de război”, a mai spus și Delury.„Opțiunea realistă este calea diplomatică, una care încetinească lucrurile. Iar pentru asta va fi nevoie de multe negocieri”.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Rezultate parțiale alegeri prezidențiale 2024, turul 1. Marcel Ciolacu, pe primul loc. Surpriza de pe...
Gigi Becali, DERAPAJ rușinos la adresa Elenei Lasconi! A spus-o public, ca toată România să...
FOTO. Jaqueline Cristian, imagini fabuloase în costum de baie
Secretul succesului suveranistului Călin Georgescu la alegerile prezidențiale. Este la un pas de turul 2|ANALIZǍ
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu...
Ce avere are Călin Georgescu, candidatul care a provocat cea mai mare surpriză la alegerile...
George Simion susține că a intrat în turul 2 și acuză „manipularea prin sondaje toxice”....
Au fost publicate REZULTATELE de la ora 22:44. Răsturnare de situație a voturilor! Cine e...
Care este cea mai sănătoasă salată de vinete din România, potrivit lui Dragoș Pătraru
Mircea Geoană, după exit-poll: "Surprinzător și dezamăgitor. Celor mai tineri vreau să le dau ștafeta"
Șoșoacă despre Călin Georgescu: E un...
O nouă taxă pentru românii care stau la bloc. Când va fi introdusă și cât...
De ce boală secretă suferea Gabriel Cotabiță! Acum s-a aflat de ce transpira excesiv. Artistul...
Amendă pentru depășirea vitezei legale cu până la 10 km/h?
Referendum local în Capitală. Rezultat: Referedumul a trecut pragul şi varinta DA are peste 50%....
ADEVĂRUL despre România în Al Doilea Război. „Am avut norocul să...”
Anunț șocant despre Ion Iliescu. Ce s-a întâmplat cu fostul președinte al României
Rezultate BEC, se numără voturile. Răsturnare de situație
Cum a apărut Ilinca Simion la o secție de votare din București. George Simion a...
Călin Georgescu, prima reacție după exit poll-urile de la închiderea urnelor: „Poporul român a ales...
Oana Roman, mesaj trist despre moartea prietenilor ei, Gabriel Cotabiță și Marius Bațu. „Bucurați-vă, fraților,...
Orgoliul și mândria l-au ţinut pe Mihai Bendeac departe de Gabriel Cotabiţă: "Iartă-mă. Deși e...
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Nevasta mea s-a îmbrăcat în polițistă și mi-a spus..
Românii au taxe mai mici pe muncă decât vecinii lor, dar rămân cu mai puţini...